Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Γιατί να επιλέξω κουνέλι για κατοικίδιο και τι πρέπει να ξέρω πριν την αγορά…

       Διανύουμε περίοδο εορτών και πολύ συχνά τέτοιες μέρες σκεφτόμαστε να αγοράσουμε ένα κατοικίδιο για τον εαυτό μας ή να χαρίσουμε ένα ζωάκι σε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο. Κατά τη γνώμη μου, το να αγοράζεις για τον εαυτό σου ή το να χαρίζεις ένα κατοικίδιο ακόμα και σε ένα μικρό παιδί είναι το πιο υπέροχο και πολύτιμο δώρο, θεωρώ όμως ότι πριν προβούμε σε μια τέτοια αγορά υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει να αναλογιστούμε.
         Για να επιλέξουμε καταρχήν τι είδος κατοικίδιου θα μας ταίριαζε πρέπει να σκεφτούμε κατά πόσο έχουμε τη δυνατότητα αλλά και τη διάθεση να του προσφέρουμε όλα όσα έχει ανάγκη για να είναι ευχάριστη η διαβίωσή του κοντά μας. Αυτό σημαίνει ότι πριν αγοράσουμε οποιοδήποτε ζώο πρέπει να ψαχτούμε και να κάνουμε την έρευνά μας ώστε να δούμε αν ο χώρος και ο χρόνος που μπορούμε να διαθέσουμε στο συγκεκριμένο κατοικίδιο ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Άλλες απαιτήσεις σε φροντίδα έχει ένας μεγαλόσωμος σκύλος, άλλες ένας μικρόσωμος, άλλες η γάτα, άλλες το ιγκουάνα και άλλες το κουνέλι. Τα ίδια πρέπει να σκεφτούμε και όταν θέλουμε να χαρίσουμε ένα ζωάκι σε κάποιον άλλον. Έχει το χρόνο να ασχοληθεί με ένα ζώο; Μπορεί να του παρέχει την κατάλληλη φροντίδα; Και πρώτα από όλα, είμαστε σίγουροι ότι θέλει να αποκτήσει ένα κατοικίδιο;. Ποτέ δεν πρέπει να αγοράζουμε για τον εαυτό μας ή να χαρίζουμε ένα κατοικίδιο αυθαίρετα, χωρίς πρώτα να σκεφτούμε τα παραπάνω.


Κι ερχόμαστε στα κουνελάκια.


          Αν δεν έχουμε μεγάλους εξωτερικούς χώρους, ζούμε σε διαμέρισμα, δεν έχουμε το χρόνο ή δε θέλουμε να διαθέσουμε χρόνο για δραστηριότητες στην ύπαιθρο με το κατοικίδιό μας και ζητάμε ένα ζωάκι ήσυχο, κοινωνικό και παιχνιδιάρικο, τότε ένα κουνέλι είναι μια καλή επιλογή.
          Αν έχετε αποφασίσει να πάρετε κουνελάκι επειδή ακούσατε ότι είναι κατάλληλα για χάδια και αγκαλιές τότε λυπάμαι αλλά πολύ πιθανόν να απογοητευτείτε τελικά. Όπως σε όλα τα ζώα αλλά και στους ανθρώπους, κάθε κουνελάκι έχει τη δική του προσωπικότητα. Άλλο θα είναι πολύ ζωηρό, άλλο πιο ήσυχο. Άλλο θα αποζητάει συνέχεια τα χάδια σας και άλλο θα αντιδράει όταν πάτε να το σηκώσετε. Όλα αυτά δύσκολο να τα καταλάβετε την ώρα της αγοράς, οπότε μην εκπλαγείτε αν τελικά το κουνελάκι σας δεν εξελιχθεί σε προσωποποίηση του «τρυφερότητα και προδέρμ».
          Τα κουνέλια έχουν αρκετή ευφυΐα και είναι εκπαιδεύσιμα. Μπορείτε να τα μάθετε από το να κάνουν την ανάγκη τους σε συγκεκριμένο σημείο μέχρι το να κάνουν διάφορα κολπάκια όταν τους το ζητάτε. Δε μυρίζουν περισσότερο ή λιγότερο από οποιοδήποτε άλλο ζώο αρκεί να τα καθαρίζετε όσο συχνά χρειάζεται. Αν αφήσετε για μήνες το κλουβί χωρίς να αλλάξετε το ροκανίδι τότε λογικό είναι στο τέλος να μυρίσει. Το ίδιο θα συμβεί και στο σπίτι σας αν δε το καθαρίσετε για πολύ καιρό, έτσι δεν είναι;
           Ένα κουνελάκι μπορεί να ζήσει 6 με 7 χρόνια (κάπου διάβασα ότι μπορεί να ζήσει και ως 10 χρόνια) αρκεί να τρέφεται σωστά και να έχει τη δυνατότητα να ασκείται. Καταλαβαίνω ότι για κάποιους είναι πλεονέκτημα το γεγονός ότι το κουνέλι μπορεί να περιοριστεί μέσα σε ένα κλουβί, αυτό όμως που πολλοί δε ξέρουν είναι ότι παρόλο που κατά την αγορά ενός κουνελιού απαραίτητο αξεσουάρ είναι το κλουβί αυτό δε σημαίνει πως θα το κλείσουμε εκεί μέχρι το τέλος της ζωής του. Τα κουνέλια χρειάζονται περίπου 30 ώρες άσκησης την εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να τα αφήνουμε ελεύθερα καθημερινά στο σπίτι, πάντα υπό την επίβλεψή μας, για να τρέξουν, να πηδήξουν κτλ.
            Δε χρειάζονται εμβόλια ή άλλου είδους φάρμακα. Αυτό που ίσως να χρειαστεί κάποια στιγμή να σκεφτείτε είναι η ανάγκη να τα στειρώσετε, αλλά πιο αναλυτικά για τη στείρωση θα αναφερθώ σε επόμενη ανάρτηση. Επίσης, δε χρειάζεται να τα κάνετε μπάνιο, αν και κάποιοι το κάνουν και αυτό. Καθαρίζονται μόνα τους, όπως κάνουν και οι γάτες. Αυτό που είναι απαραίτητο να κάνετε, είναι να τους χτενίζετε το τρίχωμα συχνά, να τους κόβετε τα νυχάκια κάθε 6 με 8 εβδομάδες και να τους παρέχετε υλικά κατάλληλα για να τροχίζουν τα δόντια τους.
            Αν διαβάσατε τα παραπάνω και θεωρείτε πως το κουνέλι είναι για εσάς το κατάλληλο κατοικίδιο και ότι μπορείτε εύκολα να του παρέχετε όσα χρειάζεται για τη φροντίδα του, τότε πάμε να δούμε τι θα πρέπει να προσέχετε κατά την αγορά του.
             Προτείνω αφού αποφασίσετε να αγοράσετε ένα κουνέλι να επισκεφτείτε αρκετά pet shop στην περιοχή σας και να δείτε σε ποιο από όλα οι υπάλληλοι είναι σε θέση να σας απαντήσουν σε βασικά ερωτήματα όπως τι φύλο είναι το κουνελάκι, ποια είναι η ηλικία του, αν είναι κουνέλι νάνος ή όχι. Μη σας φανεί περίεργο αν σε κάποια καταστήματα δεν έχουν απάντηση για καμία από τις ερωτήσεις σας. Αν θέλετε να αγοράσετε ένα κουνέλι νάνο τότε πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί αφού πολύ συχνά «πασάρουν» αντί για νάνους, κουνέλια μεσαίου μεγέθους τα οποία αποχωρίζουν πολύ νωρίς από τη μητέρα τους ώστε να φαίνονται μικρόσωμα στο μαγαζί και να νομίζετε ότι είναι νάνοι.
              Τις περισσότερες φορές, βασικό κριτήριο για την επιλογή μας είναι το χρώμα του κουνελιού, εκτός όμως από αυτό πρέπει να ελέγχουμε αν το κουνελάκι που θέλουμε είναι καλά στην υγεία του. Αν δούμε ένα κουνελάκι υποτονικό, που το πατάνε τα άλλα και δεν αντιδρά, που κινείται αργά και με δυσκολία, που έχει εκκρίματα στη μύτη και τα ματάκια τότε καλύτερα να μην το επιλέξουμε γιατί πολύ πιθανό να είναι άρρωστο. Εγώ προσωπικά δε θα διάλεγα και κανένα άλλο από αυτά που βρίσκονται μαζί του στο ίδιο κλουβί ακόμα κι αν φαίνονταν μια χαρά, γιατί είναι πιθανό να έχουν κολλήσει κι εκείνα και απλά η αρρώστια να μην έχει εκδηλωθεί ακόμα.
               Αφού διαλέξετε το κουνελάκι, θα πρέπει να αγοράσετε κι ένα κλουβί. Το κλουβί θα πρέπει να είναι αρκετά ευρύχωρο ώστε το κουνέλι να μπορεί να κινηθεί άνετα μέσα σε αυτό, να ξαπλώσει ή ακόμα και να σταθεί όρθιο στα πίσω πόδια. Στα κουνέλια αρέσουν τα διαφορετικά επίπεδα, οπότε αν βρείτε κάποιο κλουβί που να τους προσφέρει τη δυνατότητα να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν τότε θα κάνετε το κουνελάκι σας πολύ χαρούμενο. Επιπλέον εγώ θα πρότεινα να διαλέξετε ένα κλουβί με ψηλό πλαστικό πάτο ώστε να μην πετάγονται πολλά ροκανίδια έξω και με πορτάκι που ανοίγει από μπροστά ώστε να μπορεί το κουνέλι να μπαινοβγαίνει άνετα χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να το σηκώνετε όταν θέλετε να το αφήσετε ελεύθερο. Πέρα από το κλουβί θα χρειαστείτε φυσικά ξηρά τροφή, ροκανίδι, χορταράκι και κάποια παιχνιδάκια για να τροχίζει τα δόντια του.
               Πάνω-κάτω, ένα κουνέλι μπορεί να κοστίζει από 30 έως 40 ευρώ, εκτός βέβαια αν πρόκειται για κουνέλι ράτσας οπότε εκεί οι τιμές ποικίλλουν. Το κλουβί, ανάλογα με το μέγεθος, μπορεί να φτάσει και τα 70 ευρώ περίπου. Γενικά, να υπολογίζετε ότι για την αγορά του κουνελιού, του κλουβιού και όλων των απαραίτητων αξεσουάρ θα πληρώσετε περίπου από 100 έως 150 ευρώ.
              Ελπίζω να σας κάλυψα. Για όσους λοιπόν το αποφασίσουν καλές αγορές και καλώς να δεχτείτε το νέο μέλος στην οικογένειά σας!

23 σχόλια:

maria είπε...

Δεν ΚΟΒΟΥΝ τα ΝΥΧΑΚΙΑ στα κουνελακια... ειναι λαθος... δε θα μπορουν να στηριζονται σωστα!!! ;)

Unknown είπε...

paidia exo ena kouneli nano to opoio briskete stin taratsa tou spitiou mou.to episkeptome kathe mera kai tou bazo trofi xorto kai lixoudies.Tis lixoudies tis thelo gia na to ekpaideuso alla to problima mou eine pos to kounelaki mou me apofeugi kai den me plisiazei gia na to xaidepso h gia na tou doso ti lixoudia apo to xeri mou.Ti tha mporousa na kano?

416046 είπε...

πρέπει να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του ... για να γίνει αυτό πρέπει να περάσεις αρκετό χρόνο μαζί του. Όπως καλά κάνεις πρέπει να του τραβήξεις το ενδιαφέρον και οι λιχουδιές είναι κάλος τρόπος...αυτό μην περιμένεις ότι θα γίνει από την μια μέρα στην άλλη... Στην αρχή όλα θα γίνονται από μια απόσταση αποδεκτή από το κουνελάκι... Πχ βάζεις το φαί του και εσύ κάθεσαι 1 μ. μακριά από αυτό (μπορεί και περισσότερο ) και περιμένεις μέχρι να πλησιάσει το κουνελάκι ... Αν φοβάται πήγαινε ακόμα πιο πίσω... όταν έρθει να φάει, εσύ μην βιαστείς και πας να το πιάσεις . Πρέπει όπως είπαμε και πριν, να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του... την επομένη μέρα θα κάνεις το ίδιο αλλά από πιο κοντά... την μεθεπομένη ακόμα πιο κοντά και πάει λέγοντας μέχρι να εξοικειωθεί μαζί σου ... όλα αυτά βεβαία θέλουν χρόνο και καθημερινή δουλεία... Ελπίζω να σε βοήθησα κάπως ...!

nina είπε...

Παιδιά καλημέρα! Το δικό μου κουνελάκι είναι ένας ολόλευκος "άφρο" πολύ ζωηρούλης!Γίνεται πολύ φοβιτσιάρης όταν του κάνουμε αγκαλιές αν και τον έχουμε ήδη 3 χρόνια...Αν είναι εκπαιδεύσιμα όπως αναφέρεται και παραπάνω, θα'θελα να ξέρω αν ακούνε κ υπακούνε σε συγκεκριμένο αριθμό συλλαβών.Αυτά για την ώρα..

Unknown είπε...

egw re paidia vrhka kounelia se petshop kounelia apo 8 ews 20 eurw kai edw akouw 70

Mary Lancaster είπε...

Na kano mia erotisi.Skeftome na agoraso kounelaki kai me kalipsate arketa.Alla exo mia erotisi.To vradi den thelo na trigirnai sto domatio kathos kimame kai apo fovo mipos xtipisi mes to skotadi.Fisika kathe pera tha to vgazo apto klouvi gia na pexi kai gia na trexi.Alla mipos to mesa-exo tou kani kako?

Unknown είπε...

Τα κουνέλια είναι φθηνά και 20€μπορείς να βρεις

Unknown είπε...

Τα κουνέλια είναι φθηνά και 20€μπορείς να βρεις

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Tα πάντα για τη φροντίδα του κουνελιού. Για να είστε πάντα ενημερωμένοι επισκεφτείτε το www.kouneli.net

Unknown είπε...

Tα πάντα για τη φροντίδα του κουνελιού. Για να είστε πάντα ενημερωμένοι επισκεφτείτε το kouneli.net !

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Τα δημοφιλέστερα προϊόντα και αξεσουάρ για κουνέλια! Δοκιμασμένα από το δικό μας κουνέλι, τα παρουσιάζουμε ΕΔΩ: http://www.kouneli.net/proionta/

Unknown είπε...

Τα δημοφιλέστερα προϊόντα για κουνέλια, δοκιμασμένα από το δικό μας κουνελάκι, τα παρουσιάζουμε εδώ: http://www.kouneli.net/proionta/

Unknown είπε...

Εσυ είσαι λάθος!!! Πρέπει να τους τα κόβουμε τα νύχια κάθε 3-4 μήνες γιατί αλλιώς καθώς μακραίνουν τα νύχια και τα κουνέλια δεν έχουν την δυνατότητα να ειναι σε βουνό με χωμα για να σκάβουν, τότε γυρνανε τα δαχτυλα τους προς τα έξω μαζί με τα νύχια!!!!! Και επίσης κατι που δεν ανέφερε το άρθρο ειναι οτι ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ εμβόλια στα κουνέλια!! Οτι θέλει ένας σκύλος,μια γάτα θέλει και ένα κουνέλι για να εχει μια ήρεμη ζωή...υπάρχουν κάποιες θανατηφόρες και άκρως επικυνδινες αρρωστειες που ευτυχώς έχουν βγει εμβόλια και πρέπει να τους τα κάνουμε κάθε χρόνο! Ένα εμβόλιο απο αυτα ειναι για την μυξοματωση...που ειναι απο τις πιο συχνές αρρωστειες στα κουνέλια!!! Οποτε για να τα αποφύγουμε όλα αυτά τα παραπάνω πρέπει 1)να κόβουμε τα νύχια τους και 2) να τους κάνουμε κάθε χρόνο όσα εμβόλια βγαίνουν για κάποιες αρρωστειες...

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Σχετικά με τα νύχια....δεν είμαι τόσο σίγουρη. Το δικό μου ακονίζει τα νύχια του σκάβοντας και δεν χρειάζονται κόψιμο. Τέλος πάντων...θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις.
1.πρέπει να τα στειρώνουνε?
2.υπάρχει κάποιος τρόπος για να καταλάβουμε την ηλικία τους?

Unknown είπε...

Σχετικά με τη στείρωση http://www.kouneli.net/steirosi-koynelioy/

Για την ηλικία, ένας έμπειρος κουνελογιατρός μπορεί να σας πει

Unknown είπε...

παιδια εγω εχω ενα κουνελι πολυ ομορφο και ζωηρο που κανει τις ακαθαρσιες του οπου βρει πως θα το εκπαιδευσω;

Νανση είπε...

Καλημερα το δικο μου κουνελι μες τη νυχτα
Αρχιζει και τρεχει μεσα στο κλουβι του και κανει ζημιες ριχνει το μπολ του δαγκωνει το σκοινι που στιριζει το μπουκαλι της και αναρωτιεμαι μηπος φοβαται το σκοταδι

Νανση είπε...

Καλημερα το δικο μου κουνελι μες τη νυχτα
Αρχιζει και τρεχει μεσα στο κλουβι του και κανει ζημιες ριχνει το μπολ του δαγκωνει το σκοινι που στιριζει το μπουκαλι της και αναρωτιεμαι μηπος φοβαται το σκοταδι

Unknown είπε...

ΚΑλησπερα σας!πως θα καταλαβω τη φυλλο εινσι το κουνελακι μου?εχει παντως θηλες!!ευχαριστω..

Vangelis είπε...

Πολύ καλό άρθρο, δείτε επιπλέον πληροφορίες και εδώ https://www.kouneli.gr/

Δημοσίευση σχολίου

Πληροφορίες

Αγαπώ όλα τα ζώα, λατρεύω όμως τα σκυλιά και τα κουνέλια για δικούς μου λόγους. Σκοπός του ιστολογίου αυτού είναι να συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες που πρέπει να ξέρει ο ιδιοκτήτης ενός κατοικίδιου κουνελιού για να του εξασφαλίσει μια σωστή διαβίωση. Αφορμή για να ξεκινήσω να ψάχνομαι σε σχέση με τα κουνελάκια ήταν η συνειδητοποίηση ότι στη χώρα μας οι γνώσεις πάνω στα θέματα της φροντίδας τους είναι ελλιπείς έως ανύπαρκτες.